roei.app

Roeifouten

Ploeg – Geen balans in de boordboot

Fout: De boot ligt niet permanent recht (waterpas). Belangrijk is om te constateren of: de boot valt (eventjes) of ligt (permanent), of dat op één boord of op beide boorden is, of dat op een vast moment in de haal gebeurd en zo ja op welk moment. Zie ook: Balans.
Waar-
nemen
Dollen: kijk tijdens de recover naar de dollen om te bepalen of de boot valt, ligt of stuitert. Stel vast of de boot bij in- en uitpik recht wordt gelegd.
Handen: kijk of de handen de boot bij in- en uitpik recht leggen, doordat ze omhoog of omlaag bewegen (hendelen).
Oorzaak: De collectieve fout: Geen core stability en balans. Te weinig “hendelen” (balans bewaren door de riemen op en neer te bewegen). Een ongelijke uitpik (zie de fout Ongelijke uitpik), of op hetzelfde moment in de haal het water raken (Het water aanraken op eenzelfde moment in de recover) kunnen ook balansverstoringen introduceren. Ten slotte kunnen individuele roeiers balansverstoringen introduceren door scheef te zitten: Uit het boord vallen/scheef zitten.
Gevolg: Onbalans. Bij boordboten snelheidsverlies doordat er aan het ene boord boven je macht en niet met volledige kracht kan worden geroeid en het andere boord het blad maar moeilijk uit het water krijgt.
Remedie boot: Eerst de fouten van individuele roeiers aanpakken (Balans met het lijf houden). Dan zorgen dat er een gelijke uitpik is (Ongelijke uitpik). Gelijkheid is een essentiële voorwaarde voor balans. Roeiers leren hendelen. De oefeningen Boot over één boord leggen en  Boordenslag.
Feed-
back:
Visueel door naar de (eigen) boordrand of dol te kijken: deze beweegt op en neer. Gevoelsmatig door balans via voetenbord en billen te voelen.
Stuur-
stoel:
Gevoelsmatig door te merken hoe de boot heen en weert schommelt. Visueel door naar de boordrand of slagdol te kijken: deze beweegt op en neer.

Ploeg – Geen balans in de scullboot
Ploeg – Geen watervrije recover

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.