roei.app

Roeifouten

Ploeg – Geen cadans in de ploeg

Fout: De ritmeverdeling tussen halen, wegzetten en rijden is niet goed. De ruitenwisserhaal is – als deze collectief wordt gemaakt – een vorm van deze fout.
Waar-
nemen
Hendel: kijk naar de snelheidsverschillen in de hendel.
Benen: kijk naar de snelheid waarmee de knieën bewegen.
Oorzaak: Een verkeerd haalbeeld, technisch onvermogen en/of het jagen vanuit de ploeg. Traag wegzetten, of blijven plakken achter gecombineerd met te snel rijden zijn belangrijke symptomen. Wanneer de wegzet te traag is moet de roeier dit op de sliding inhalen. Dit veroorzaakt het zogeheten jagen.
Gevolg: De boot loopt niet en er is veel onrust. Roeiers hebben moeite om elkaar te vinden in de gelijkheid. De boot loopt niet. Snelheidsverlies.
Remedie boot: In de boot luisteren naar het ritme, eventueel een stuk met de ogen dicht varen. Roeien met een stop 4 (Stops maken) en deze laten steeds korter maken totdat sprake is van een hele korte stop (aarzeling) voor het oprijden. Meetellen met de roeibeweging: “21” bij de haal en “22, 23” bij de recover. Verder het rijden onder controle krijgen, zie de fout: te snel oprijden (Te snel en/of niet gelijkmatig oprijden). Zorgen dat de uit- en wegzet rond en direct is, zie de fout: Plakkende uitpik.
Feed-
back:
Luisteren naar het geluid van de haal. Meetellen met de roeibeweging: “21” bij de haal en “22, 23” bij de recover.
Stuur-
stoel:
Luisteren naar het geluid van de haal.

Boord – Vlaggen
Ploeg – Ongelijke haallengte

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.