roei.app

Roeifouten

Ploeg – Ongelijke haallengte

Fout: De haallengte van de verschillende roeiers in de ploeg is niet gelijk. Deze fout lijkt erg op de volgende fout (Ongelijke haalsegmenten), het stellen van een juiste diagnose is daarom belangrijk.
Waar-
nemen
Riemen: kijk naar de riemhoeken van inpik en uitpik en de parallelliteit van de riemen.
Oorzaak: Postuur (lengte van de roeier) en/of fouten in de roeibeweging (te kort voor en/of te kort achter).
Gevolg: De snelheid waarmee de riemen door het water moeten worden gehaald om gelijk uit te zijn, is ongelijk. Hierdoor is het moeilijk gelijk te roeien en is er weinig synergie in de ploeg. Snelheidsverlies.
Remedie
boot:
De ploeg vanaf de zijkant bekijken (wal of vlot). Laat ze eerst bij de inpik en dan bij de uitpik zitten. Zorgen dat de korte roeiers lang zijn (uitlengen) en blijven en dat de lange roeiers inkorten. Zijn de individuele lengteverschillen te groot, dan zo laten. Eventueel een ploeg samenstellen waarbij het postuur van de roeiers beter bij elkaar past. De roeier met de kortste haal op slag zetten.
Feedback: De roeiers kijken waar de inpik plaatsvindt ten opzichte van de trekstang (voor, even ver of verder)en waar de uitpik plaatsvindt ten opzichte van de romp (hoeveel ruimte tussen maag en riem overblijft).


Ploeg – Geen cadans in de ploeg
Ploeg – Ongelijke haalsegmenten

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.