roei.app

Roeifouten

Ploeg – Ongelijke bewegingsvolgorde

Fout: De bewegingsvolgorde in de halen van de verschillende roeiers in de ploeg is niet gelijk. Per definitie zijn de in- en uitpik van de ploeg wel gelijk.
Waar-
nemen
Benen: ga schuin achter de ploeg fietsen/veren en kijk naar de gelijkheid van de benen.
Rompen: ga schuin achter de ploeg fietsen/veren en kijk naar de gelijkheid van de rompen.
Armen: ga schuin achter de ploeg fietsen/veren en kijk naar de gelijkheid van de armen.
Oorzaak: De bewegingsvolgorde van de haal (inpik – benen – romp – armen – uitpik – armen & romp – benen) verschilt.
Gevolg: Roeiers bewegen niet gelijk en leveren op bepaalde punten individueel meer kracht dan de ploeg waardoor de roeiers sneller moe zijn. Ongelijk rijden en/of een ongelijke haal. Snelheidsverlies. Symptomatisch voor zogeheten ‘werkboten’ waar de roeiers allemaal erg hard aan het werk zijn, maar waar de snelheid achterblijft bij de geleverde inspanning.
Remedie
boot:
Allereerst analyseren waar de ongelijkheid ontstaat, dit kan per roeier verschillen. Vervolgens de passende oefeningen kiezen:
Ongelijkheid in de recover: Recover volgorde oefenen.
Ongelijkheid in de haal: Haalvolgorde oefenen; uitlengen van vaste bank naar hele haal en weer terug naar vaste bank (Uitlengen); roeien met stopjes en vanuit de uitpik de gelijkheid opbouwen (Stops maken).
Roeien met individuele (en dus mogelijk verschillende) accenten waarbij elke roeier een correctie op de bewegingsvolgorde krijgt aangereikt om zijn zwakte ten opzichte van de ploeg te compenseren. Dit gedurende verschillende trainingen zolang als nodig herhalen.
Feed-
back:
De juiste bewegingsvolgorde en daarbinnen krachtverdeling is essentieel, hier wordt met name gevoelsmatig feedback op gekregen. Door te kijken naar het bankje van de voorganger kan het moment van rijden worden gevolgd.

Ploeg – Ongelijke haalsegmenten
Ploeg – Ongelijke uitpik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.