roei.app

Roeifouten

Ploeg – Geen balans in de scullboot

Fout: De boot ligt over een boord of de boot valt op vaste momenten naar een boord of de boot valt op willekeurige momenten naar een van beide boorden. Zie ook: Balans.
Waar-
nemen:
Dollen: kijk of de boot stuitert, permanent scheef ligt, of valt naar een boord. Check het moment in de haal waarop de boot valt.
Handen: kijk of de handen de boot bij in- en uitpik rechtleggen, doordat ze omhoog of omlaag bewegen.
Oorzaak: De collectieve fout: Geen core stability en balans. De handen worden te ver uit elkaar gehouden, waardoor de boot over bakboord valt (zie de fout: Handen uit elkaar).  Of de rechterhanden zakken te veel naar beneden bij de uitpik (zie de fout: Rechterhand zakt naar de heup). Ten slotte kan het scheef zitten een oorzaak zijn.
Gevolg: Onbalans. Niet optimaal kracht kunnen zetten en daardoor snelheidsverlies. Ook roeit een scheefliggende boot erg vervelend.
Remedie boot: Eerst de fouten van individuele roeiers aanpakken (zie de fout: Geen core stability en balans). Zorgen dat de handen elkaar tweemaal per roeibeweging (haal en recover) aanraken. Tijdens de uitpik en de inpik handen op gelijke hoogte houden. Voorkom dat de rechterhand bij de uitpik naar de heup zakt. De oefening Boot over één boord leggen.
Feed-
back:
Visueel door naar de (eigen) boordrand te kijken. Gevoelsmatig door balans via voetenbord en billen te voelen.
Stuur-
stoel:
Gevoelsmatig door te merken hoe de boot heen en weer schommelt.

Ploeg – Ongelijke krachtverdeling
Ploeg – Geen balans in de boordboot

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.