roei.app

Roeifouten

Ploeg – Geen balans in de scullboot

Fout: De boot ligt over een boord of de boot valt op vaste momenten naar een boord of de boot valt op willekeurige momenten naar een van beide boorden. Zie ook: Balans.
Waar-
nemen
Dollen: kijk tijdens de recover naar de dollen om te bepalen of de boot valt, ligt of stuitert. Check het moment in de haal waarop de boot valt. Stel vast of de boot bij in- en uitpik recht wordt gelegd.
Hendels: kijk tijdens de recover naar de hendels om te zien of deze naar beneden gaan wanneer dat boord omhoog komt (hendelen).  
Oorzaak: De collectieve fout: Geen core stability en balans. De hendels worden te ver uit elkaar gehouden, waardoor de boot over bakboord valt (zie de fout: Handen uit elkaar).  Of de rechterhendels zakken te veel naar beneden bij de uitpik (zie de fout: Rechterhendel zakt naar de heup). Ten slotte kan Scheef zitten een oorzaak zijn.
Gevolg: Onbalans. Niet optimaal kracht kunnen zetten en daardoor snelheidsverlies. Ook roeit een scheefliggende boot erg vervelend.
Remedie
boot:
Eerst de fouten van individuele roeiers aanpakken (zie de fout: Geen core stability en balans). De oefening Skull: uitpikvariaties in skiff of C1 zal helpen te begrijpen hoe een goede uitpik bijdraagt aan balans. Zorgen dat de handen elkaar tweemaal per roeibeweging (haal en recover) aanraken. Tijdens de uitpik en de inpik de hendels op gelijke hoogte houden. Voorkom dat de rechterhendel bij de uitpik naar de heup zakt. De oefening Boot over één boord leggen.
Feed-
back:
Visueel door naar de (eigen) boordrand te kijken. Gevoelsmatig door balans via voetenbord en billen te voelen.
Stuur-
stoel:
Gevoelsmatig door te merken hoe de boot heen en weer schommelt. Visueel door naar de boordrand te kijken.

Ploeg – Ongelijke krachtverdeling
Ploeg – Geen balans in de boordboot

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.