roei.app

Roeifouten

Ploeg – Ploeg steunt de slag onvoldoende

Fout: De ploeg laat de slag merken dat zij niet met hem mee wil in tempo- of krachtverhoging (‘hangen’ aan de slag). In plaats van een ploeg die de slag steunt en daarmee te kennen geeft dat ze de slag gemakkelijk kunnen volgen en eigenlijk nog wel wat omhoog willen (‘steunen’ van de slag).
Waar-
nemen
Bladen: kijk naar de inpik of de ploeg niet achter loopt in de recover.
Bladen: kijk naar de uitpik of de ploeg niet achterloopt in de haal.
Oorzaak: Vermoeidheid of onvoldoende begrip voor het belang van het volgen van een slag. Niet in staat zijn de haal in te korten voor, zodat bij vermoeidheid goed gevolgd kan worden.
Gevolg: De slag heeft 5-6 halen nodig om de ploeg mee omhoog te krijgen en slechts 1-2 halen om de ploeg te laten uitzakken. De slag raakt erg vermoeid en kan niet meer het tempo roeien dat hij wil. De slag heeft tempo en ritme van de ploeg niet onder controle: niet de slag bepaalt welk tempo er gevaren wordt, maar de ploeg.
Remedie
boot:
De oefeningen: Slag tegen ploegTempotraining en Tempovariatie. Verder kan het handig zijn dat de slag wanneer hij zijn ploeg voelt ‘hangen’ twee tempi omhoog gaat.
Feed-
back:
Visueel, het tempo gaat niet gemakkelijk omhoog. De slag voelt dit heel goed.
Stuur-
stoel:
De slag voelt dit heel goed, communicatie van de slag aan de stuur. De oefening Rompzwaai inpik oefenen gebruiken om roeiers te leren hoe voor kan worden ingekort.

Ploeg – Geen watervrije recover

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.