roei.app

Roeifouten

Haal – Geen druk bij de eindhaal

Fout: Bij de eindhaal wordt de bladdruk niet vastgehouden, waardoor de beweging onvoldoende voor de versnelling van de boot wordt gecompenseerd. De armen bewegen te langzaam.
Waar-
nemen
Hendel: kijk naar de hendel en bepaal of de versnelling van de haal zich in het laatste stuk doorzet.
Oorzaak: Roeien vanuit kracht in plaats van bewegingssnelheid, of het blad loopt uit, zie: Uitpik – Uitlopen.
Gevolg: Snelheids- en effectiviteitsverlies doordat de laatste 40% van de haal de bladdruk weg valt. Doordat de boot tijdens de eindhaal niet meer wordt versneld, loop deze tijdens de recover minder goed door.
Remedie ergo: Stel het display van de ergometer in op force curve (zie: Gebruik Concept2 ergometer). Laat de curve zo lang mogelijk hoog doorlopen. Luister naar het geluid van het vliegwiel: de toon moet zo hoog mogelijk zijn bij de eindhaal.
Remedie
boot:
Roeien met een Snelheidsslangetje en het fonteintje in de eindhaal hoog houden. Of een stuk roeien met een Planeerrem en de riemdruk bij de eindhaal voelen door met je aandacht naar de handen toe te gaan. De riemen moeten bijna net zo hard aan je vingers trekken als bij de beentrap.
Feed-
back:
Op de ergometer visueel door naar de drukcurve te kijken of auditief door naar het geluid van het vliegwiel te luisteren. In de boot gevoelsmatig door de riemdruk op de handen/vingers te voelen of visueel door naar het snelheidsslangetje te kijken.

Haal – Haal niet af maken
Haal – Te weinig doorvallen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.