roei.app

Oefenvormen

Uitpik – Skiffen: soppen uitpik

Oefen: De oefening bestaat uit drie stappen, die achtereenvolgens een aantal keren herhaald worden. Pas als een stap goed lukt, wordt de volgende stap genomen.
Stap 1: soppen. Bij de uitpik zitten (vaste bank en rug) en de bladen verticaal houden en zachtjes op en neer bewegen, terwijl de balans wordt bewaard. De bladen maken dus iedere keer een uitpik.
Stap 2: soppen met wegzet. De armen worden niet alleen naar onder maar ook naar voren weggezet en de bladen gedraaid (vaste bank).
Stap 3: 3x soppen met wegzet gevolgd door één haal. Drie keer soppen met wegzet (vaste bank) en dan één volledige haal maken, laten lopen op stop 4 (¼ bank) en houden. Het is de bedoeling dat uitpik en wegzet voor de haal en die na de haal exact gelijk zijn. Hier op coachen.
Doel: Verticaal leren uitpikken, rustige uitpik leren maken.
Let op: Niet elk boottype leent zich even goed om deze oefening goed uit te voeren. Bij scullen zijn de skiff en C1 het meest geschikt, bij boordroeien de gestuurde C2.
Focus: Let op de handen, die moeten eerst naar onder en dan pas naar voren weggezet worden. Dus een verticale beweging gevolgd door een horizontale.
Transfer: 3x soppen gevolgd door een wegzet en twee halen. Vervolgens 3x soppen gevolgd door een wegzet en drie halen.
Dan 3x soppen gevolgd door meerdere halen. Zolang het goed gaat steeds een extra haal, wanneer het fout gaat stoppen. Dan de boot stil leggen en weer opnieuw beginnen met drie keer soppen gevolgd door meerdere halen. 
Variatie: De oefening Soppen inpik.


Haal – Aanhaalhoogte oefenen oefenen
Uitpik – Ongedraaid blad (ongeklipt blad)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.