roei.app

Roeifouten

Algemeen – Appeltaart met slagroom syndroom

Fout: Te rustig oprijden. Deze fout dankt zijn naam een het feit dat roeiers wordt geleerd om tijdens het oprijden de woorden "Appeltaart met slagroom" uit te spreken, voordat er wordt ingepikt. Zie ook: Tempo.
Waar-
nemen
Benen/Bankje: kijk naar de benen of het bankje om de oprijsnelheid te bepalen.
Oorzaak: Angst voor te weinig contrast tussen de haal en de wegzet. Idee dat het tempo voor de basishaal laag moet zijn (lager dan tempo 24). Te traag keren op de romp.
Gevolg: Lekker dynamisch roeien wordt onmogelijk. Hogere tempo’s zijn niet goed mogelijk en geven veel snelheidsverlies. 
Remedie ergo: De roeier leren direct en actief op de romp te keren: laat de roeier de hendel neerleggen en vervolgens heen en weer veren met de romp. Vraag de roeier zo snel mogelijk met de romp overeind te komen. Vervolgens, indien er twee of meer ergometers zijn, in het ritme meeroeien met de instructeur. Vraag de roeier eerst de schouders en dan de schouders en hendel gelijk mee te bewegen.  
Remedie
boot:
De roeier helpen met het vinden van het juiste ritme met de oefening Recover ritme oefenen. Vervolgens de focus op de J-haal waarbij de hendel(s) vanaf inpik tot stop 4 (1/4 bank) versneld wordt/worden.
Feed- back: Luisteren naar het geluid van de haal.
Stuur- stoel: Luisteren naar het geluid van de haal, ritme van de boot voelen.

Algemeen – Ruitenwisserhaal
Algemeen – Ineengedoken zitten

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.