roei.app

Oefenvormen

Hulpmiddel – Balansplankje

Oefen: Ga zelf op het balansplankje zitten en laat de roeier achter het plankje met stok plaatsnemen. Vraag hem het plankje rustig heen en weer te schommelen en laat hem het verschil voelen tussen zelf niet meebewegen (voelt licht) en wel meebewegen (voelt zwaar). Laat vervolgens de roeier op het plankje plaatsnemen en vraag hem eerst niet en dan wel mee te bewegen. Laat hem het verschil voelen tussen beide situaties.
Doel: Leren om de massatraagheid van de romp in te zetten om de rolbeweging van de boot tegen te gaan. Dit door de romp zijdelings te stabiliseren en mee te bewegen met de boot, zoals een motorrijder op zijn motor. Zie ook: Balans.
Focus: Wanneer je de stok beweegt, let dan op de kracht die nodig is om de stok te bewegen. Wanneer je op het plankje zit, let er dan op om de romp niet te bewegen maar passief te fixeren. Wanneer goed wordt meebewogen kun je zien dat de horizon heen en weer kantelt.
Variatie: Kan ook met een skiff. De skiff ligt aan het vlot en wordt zo ver uitgebracht dat de dol vrij van het vlot is. Vervolgens worden de bovenstaande stappen uitgevoerd. Laat de handen niet meer dan 10cm op en neer bewegen, beter weinig beweging de goed dan veel beweging die onjuist wordt uitgevoerd.


Maken: Er zijn twee variatianten, eentje met en eentje zonder stok. Desgewenst kan een zitje op de balansplank worden gemontreerd, maar dit is niet noodzakelijk.
Het grondvlak van het plankje zonder stok is van multiplex met de afmeting 1,8x35x20cm. Voor de kantelstrip kan een aluminium L-profiel van 4x4cm worden gebruikt. Eventueel kan het zwaartepunt omhoog worden gebracht met een balkje van 4,5x4,5 cm. In dit laatste geval heeft de balansplank de balanskenmerken van een skiff.
Het plankje met stok is voor instructiedoeleinden geschikt. Zowel het horizontale als verticale vlak zijn van multiplex met de maten: 1,8x33x28cm. Beide vlakken worden met een hoekijzer aan elkaar bevestigd. Een stuk rondhout (bezemsteel) wordt op het verticale vlag geschroefd. De kantelstrip is 1cm hoog, niet meer. Hiervoor kan een L-profiel van 1cm of een, aan twee zijden afgerond, 1x1x33cm houten balkje worden gebruikt.Hulpmiddel – Hendelsimulator

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.