roei.app

Roeifouten

Algemeen – Slifferhaal

Fout: Containerfout, met de gemeenschappelijke oorzaak slifferen. Niet te verwarren met Slifferen. Deze containerfout omvat de volgende fouten:
Waar-
nemen
Hendel: bekijk of er laag wordt aangehaald en of er geen diepte in de wegzet zit. 
Blad: kijk of het blad bij de recover het water raakt, of het voor de inpik van het water af gaat en of het laat draait.
Oorzaak: Een van de meest voorkomende roeifouten, ontstaat bij het aanleren van het roeien. De roeier voelt zich onzeker in de boot en zoekt steun bij het water. Om deze steun niet te verliezen worden de bladen niet uitgezet maar uitgedraaid of lopen ze uit. Om voldoende ruimte te hebben om te kunnen klippen (opdraaien), moeten de bladen van het water afgehaald worden. De roeier doet dit door de boot in te duiken of te vlaggen, zodat de riemen omhoog komen. Aan de basis van deze fout ligt het niet uitzetten maar het uitdraaien of laten uitlopen van het blad.
Gevolg: Klippen (opdraaien) is niet goed mogelijk, het blad is immers te dicht bij het water. Snelheidsverlies ontstaat door het constant aantikken van het water. De roeier leert niet om balans te voelen, wanneer de riemen op het water liggen. Grote balansproblemen ontstaan in een boordboot, wanneer een deel van de bemanning door de slifferhaal niet goed uitzet. En ten slotte is het lastig om met golfslag watervrij te roeien. Bij boordroeien is het houden van balans met deze haal nagenoeg onmogelijk. Balans houden door te hendelen gebeurt immers door hoogte van het aanhalen en diepte van het wegzetten te variëren.
Remedie
bak/
boot:
Belangrijk is dat eerst de oorzaak van de slifferhaal wordt weggenomen: het ontbreken van een verticale beweging in de uitzet. Gebruik de oefeningen Aanhaalhoogte oefenen en Wegzetdiepte oefenen om diepte in de uitzet te krijgen. De overige fouten worden pas daarna aangepakt. Hiervoor wordt verwezen naar de gedetailleerde informatie onder de betreffende fout.
Feed- back: Gevoelsmatig op de ronde uitpik. Visueel op blad bij de uitpik, het blad draait in een halve cirkel om de bladgolf heen. Visueel of auditief tijdens de recover, het blad raakt het water niet meer aan. Visueel of gevoelsmatig: het blad draait vlak na de knieën weer op.
Stuur- stoel: Het blad komt er niet schoon uit en raakt het water aan. Vlak voor de inpik komt het van het water af en wordt vaak laat opgedraaid. 

Algemeen – Ruitenwisserhaal

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.