roei.app

Roeifouten

Recover – Het water aantikken op eenzelfde moment

Fout: Het water wordt door het blad lichtjes aangeraakt op een vast moment in de recover terwijl (per definitie) de boot in balans is. Zie ook: Balans. Een extreme vorm hiervan is het slifferen, waarbij het blad nagenoeg permanent op het water ligt. Een lichte vorm hiervan is de Duikvlucht waarbij het blad een duikvlucht boven het water maakt.
Waar-
nemen:
Blad: kijk naar het blad om te zien of en wanneer het het water raakt,
Dollen: kijk naar de dollen en stel vast dat de boot goed in balans is.
Oorzaak: Verkeerd haalbeeld of te weinig neerwaartse druk op de hendels. Mogelijk veroorzaakt door een Slifferhaal of nonchalance.
Gevolg: Snelheidsverlies en moeite met woelig water.
Remedie
bak/
boot:
De roeier helpen met het vinden van de juiste bladhoogte met de oefening Bladvlucht variaties. Check de uitpik: deze moet rond en diep zijn. Is dat niet het geval, hier eerst op focussen en deze fout (Blad uitdraaien) verhelpen. Anders oefenen druk op de hendel(s) houden, bijvoorbeeld door tijdens de recover de bladen verticaal op en neer te bewegen en zo een vleugelslag van een vogel na te bootsen.
Feed-
back:
Visueel door te kijken naar het blad, dit hoort het water niet aan te raken. Op het gehoor door de tik tegen het water te horen.
Stuur-
stoel:
Het blad van een roeier raakt steeds op hetzelfde moment tijdens de recover het water aan. Dit kun je zien en horen.

Recover – Slifferen
Recover – Duikvlucht

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.