roei.app

Roeifouten

Recover – Niet watervrij roeien

Fout: Het water wordt in de recover af en toe aangetikt omdat de roeier onvoldoende balans heeft en steun zoekt bij het water. Zie ook: Balans.
Oorzaak: Onzekerheid: de boot ligt recht, maar toch wordt het water aangeraakt. Gemis aan balans: onvoldoende meeleunen met de boot door de heupen te fixeren (Geen core stability en balans). Nonchalance.
Gevolg: Snelheidsverlies en moeite met woelig water.
Remedie boot: Afhankelijk van de oorzaak. Bij nonchalance de roeier vragen het water niet meer aan te raken. Bij gemis aan balans de boot stilleggen en oefenen met het fixeren van de heupen (Balansplankje). Bij onzekerheid de roeier er op wijzen dat de boot recht ligt en hem vragen om tijdens de recover het water niet meer aan te raken. Daarna de oefening aantal halen watervrij (Aantal halen watervrij).
Feed- back: Visueel door te kijken of een van de bladen het water of de golftoppen raakt, op het gehoor door het tikken tegen/slifferen over het water te horen.
Stuur-
stoel:
Het blad van een roeier raakt in willekeurige halen op willekeurige momenten het water aan. Het aanraken van het water heeft geen structureel karakter maar is incidenteel van aard.

Recover – Duikvlucht
Recover – Onvoldoende doldruk houden

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.