roei.app

Roeifouten

Haal – Diepen

Fout: Het blad gaat dieper het water in dan nodig is om het blad bedekt te houden.
Waar-
nemen
Blad: kijk hoe diep het blad onder water verdwijnt.
Steel: kijk naar de steel van de riem, hoe ver deze in het water verdwijnt.
Hendel: kijk naar de verticale verplaatsing van de hendel(s) tijdens de haal.
Oorzaak: Verschillende oorzaken kunnen hieraan te grondslag liggen:
  1. ten eerste kan het blad onvoldoende worden geklipt (opgedraaid), waardoor het diept;
  2. ten tweede kan het blad tijdens de inpik met te veel kracht het water in worden gezet, waardoor het blad diep onder water gaat;
  3. ten derde kunnen bij de doorhaal de armen te veel omhoog worden bewogen (pieremegoggelen of oblixen), waardoor het blad navenant naar beneden gaat.
Gevolg: Moeite met de uitzet, balansverstoring. Snoeken. Polsklachten doordat de belasting niet in één rechte lijn ligt.
Remedie: In de ploegboot Drijfhalen. om te voelen wat de fout is. Vragen de roeier achtereenvolgens drie halen met half bedekt blad, drie halen met vol bedekt blad en drie halen met het blad diep onder water te maken en dan weer terug (Differentiële aanpak). Daarnaast afhankelijk van één van de drie oorzaken:
  1. beter/eerder klippen (opdraaien) (Roeien met twee keer klippen);
  2. Soppen inpik of Drijfhalen;
  3. vraag de roeier te focussen op de hendel(s) en deze van inpik tot uitpik in een u-vorm in plaats van een n-vorm naar zich toe te trekken (analogieleren). Dus niet met een bocht bovenlangs ("n") maar met een bocht onderlangs ("u").
Feed-
back:
Visueel, het blad verdwijnt te diep onder water. Indien gewenst kan een stuk wit plakband onder een hoek op de riemhals worden geplakt. De onderzijde van dit plakband geeft de waterlijn aan: het plakband moet dus gedurende de hele roeibeweging zichtbaar zijn.
Stuur-
stoel:
Het blad van een roeier verdwijnt te ver onder water. Dit kan worden geconstateerd door te kijken hoe ver de hals van de riem onder water verdwijnt.

Haal – Geen druk na de inpik
Haal – Door het bankje trappen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.