roei.app

Roeifouten

Uitpik – Plakkende hendel(s)

Fout: De hendel(s) staat/staan stil op het achterste punt van de haal (plakken). Zie ook: Uitpik.
Waar-
nemen
Hendel: zie hoe hendel(s) even stil staat/staan bij de uitpik.
Oorzaak: Verkeerd haalbeeld, verkeerde gedachte over het “rustpunt” in de roeibeweging.
Gevolg: Gewicht van bemanning drukt lang op de punt van de boot waardoor snelheidsverlies ontstaat. Tijdens de recover staat de hendel stil (tijdsverlies), waardoor er - bij hetzelfde tempo - hard gereden moet worden om dat verlies weer goed te maken. Dit werkt negatief door in de bootsnelheid. De stilstand maakt dat de roeier in de recover achterloopt ten opzichte van de rest van de ploeg, dat kan alleen worden gecompenseerd door sneller te rijden. Dat geeft veel onrust in de boot en werkt ook negatief door op de snelheid.
Remedie: De roeier helpen met het vinden van het juiste ritme met de oefening Recover ritme oefenen. Vaste bank, vaste romp roeien waarbij de hendel(s) niet stil mag/mogen staan. Vervolgens Uitlengen, waarbij ook daarbij de hendel(s) moet(en) blijven bewegen.
Feed-
back:
Gevoelsmatig (de hendels gaat/gaan als een soort stuiterbal naar de maag toe en er weer van af). Visueel door naar de doorgaande beweging van hendel(s) of het blad te kijken.
Stuur-
stoel:
Het blad van een roeier blijft even “hangen” achter. Het wordt niet in een vloeiende beweging van haal naar recover doorgezet.

www.rowanimation.nl

Het effect van een plakkende hendels (rood) in vergelijk met een goed roeiende ploeggenoot (blauw).


Uitpik – Blad uitdraaien
Uitpik – Plakkende romp

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.