roei.app

Roeifouten

Scull – Handpositie niet goed

Fout: De handen zijn niet goed op de riemen geplaatst. Zie ook: Handen. Dat kunnen één of meerdere van de volgende fouten zijn:
  • de polsen zijn naar boven gebogen in plaats van recht;
  • de duimen zijn niet op de uiteinden geplaatst en of gebogen op de uiteinden geplaatst;
  • de linkerhand wordt niet voor en boven de rechterhand gehouden.
Waar-
nemen
Polsen: kijk naar de stand van de polsen.
Handen: kijk naar de handen om te zien welke verder van de roeier vandaan gehouden worden en of de handen goed op de riemen staan.
Oorzaak: Polsen: tijdens de haal blijft de roeier de riem (hendel) met de gehele hand vasthouden. Omdat de polsen de neerwaartse hoek niet goed kunnen maken, wordt de riem vlak voor de uitpik verpakt. Bij het weer opdraaien staan de polsen dan verkeerd.
Handen: verkeerd aangeleerd.
Gevolg: Polsblessure.
Remedie
bak:
De roeier moet de riem tijdens de recover alleen tussen de vingers en bovenhand en niet met de handpalm vasthouden. De handpalm komt tijdens de recover los van de riem, de riem wordt dan alleen met de vingers vastgehouden. De topjes van de vingers moeten recht onder de knokkels zijn geplaatst. Oefenen met de Hendelsimulator, in de bak of met een losse riem in de loods.
Remedie
boot:
Laat de roeier roeien met vingerverband, leukoplast of zogeheten "gelbeschermers" op de vingers. Geef de roeier aan dat de hendels niet met de blote hand mogen worden aangeraakt, maar alleen met de verbonden vingers. 
Feed-
back:
Visueel door naar de stand van handen te kijken. Geen witte knokkels. Gevoelsmatig door de hendels alleen met de vingers aan te raken.

Haal – Romp over de riem trekken
Scull – Handen uit elkaar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.