roei.app

Roeifouten

Scull – Vlaggen

Fout: De handen brengen de riem niet in een horizontale lijn van uitzet naar inpik brengen maar in een boog door de lucht halen of na de inpik toe steeds verder omhoog brengen. De variant waarbij de rug vlak voor de inpik inbuigt en de armen en hendel meeneemt, wordt De boot induiken genoemd. Hier staat de boordroei variant beschreven: Vlaggen boordroeien.
Waar-
nemen
Blad: kijk of de bladen vlak voor de inpik van het water afkomen.
Armen: kijk of de hoek van de armen met het lijf veranderd.
Rug: stel vast dat de rug vlak voor de inpik niet beweegt.
Oorzaak: Verkeerd haalbeeld of te veel druk op de hendel(s), de handen zijn te diep in de boot.
Gevolg: De inpik kan niet tijdig worden gemaakt omdat de hendel van een te grote hoogte het water moet naderen.
Remedie
bak:
Geef met je hand de plek aan waar de roeier met zijn hendel/handen naar toe moet. Haal steeds meer vingers van de riem af, totdat deze alleen nog met wijsvinger en duim wordt vastgehouden.
Remedie
boot:
Vraag de roeier de handen in een u-vorm van zich af te zetten, dus niet bovenlangs maar onderlangs van zich af bewegen (beweeg in de vorm van een n in plaats van een u).
Feed-
back:
Visueel door te kijken naar het blad. Dit hoort niet meer dan een halve bladhoogte boven het water te zijn. Roeien met backsplash, waardoor het blad vlak voor de inpik dicht bij het water moet worden gebracht. Ook kan het goed opstrekken van de armen bij de wegzet helpen. 
Stuur-
stoel:
Het blad van een roeier wordt voor de inpik hoog boven het water gebracht. Het blad wordt dus steeds hoger gehouden in plaats van naar het water toe gebracht.

Scull – Scheef zitten
Boord – Handen niet goed geplaatst

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.